In de Gelukkigerwijs Academie tref je allerhande inspiratie over pelgrimeren en geluk. Gerangschikt naar de drie thema's van onze kernwaarden: ga je eigen weg... samen met anderen... in de samenleving.
1. Ga je eigen weg...
Happy Maps
Volg jouw eigen ritme: ritmeanalyse
Onderzoeker Daniele Quercia vertelt over zijn zoektocht naar een nieuwe manier van navigeren. Daarin staat niet de snelste of kortste weg voorop, maar juist de mooiste, de meest stille of groenste. De kern is: ben je bereid om wellicht 2 minuten langer te reizen en jezelf daarmee het cadeau van comfort te geven? Een mooie gedachte om mee te nemen op de pelgrimstocht en ook voor het dagelijks leven. (7:24m)
Wordt een ritmeanalyst door te luisteren naar de wereld. Zowel naar de geluiden als naar de stilte. Naar wat er in jouw lichaam gebeurt (adem, slikken, knipperen van je ogen) en daarbuiten. Gebruik jouw lichaam als instrument om de ritmes te ervaren. Op deze manier leer je ruimte en tijd beter begrijpen en daarmee ons leven van alledag. Onderzoeker Dawn Lyon geeft een heldere introductie op het ingewikkelde werk van filosoof Henri Lefebvre (20.01m)
Technologie en tijdsbesteding
Echt luisteren
Tristan Harris vertelt hoe apps die we op onze smartphone hebben zo gemaakt zijn dat ze continu onze aandacht vragen. Hij doet een oproep aan designers om het welbevinden van mensen centraal te stellen in het ontwerpproces en geeft op zijn website ook nog goede tips die voor iedereen handig zijn:
1) Sta alleen berichten toe van mensen, niet van machines
2) Zet op je beginscherm een beperkt aantal apps
3) Start apps door te typen
4) Laad je telefoon niet op in je slaapkamer.
(14:58m)
Eveline Glennie is een percussionist. Bijzonder aan haar is dat zij vanaf haar 12e grotendeels doof werd. Haar missie: mensen leren luisteren. In deze docu vertelt zij én laat zij horen hoe je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam kunt luisteren naar geluid en naar muziek. Juist wanneer je in een pelgrimstocht de eenvoud omarmt en wellicht de stilte opzoekt is het leren luisteren met je hele zijn een kunst om te beoefenen.
(34.07m)
2. ...Samen met anderen...
Waarom een Meldpunt Geluksmomenten?
Ontmoeten vanuit kwetsbaarheid
Ons brein is zo ingesteld dat het routinematig zoekt naar slecht nieuws. En als we dat slechte nieuws vinden, hebben we de neiging om daar te blijven hangen. Dat was nuttig in de oertijd, als bescherming, nu niet meer. Dr. Rick Hanson geeft een mooie oefening. Enige wat je nodig hebt: een aangename ervaring. En daarom zijn deze Meldpunten letterlijk een plek om je op te laden en overladen met blijdschap en geluk. (13.46m)
Een prachtige lezing over het belang van kwetsbaarheid om je te kunnen laten zien zoals je bent. Niet zoals anderen wellicht van je verwachten. Met de moed om imperfect te mogen zijn en dat het mildheid te beschouwen. Om van daaruit vol overtuiging te kunnen verbinden met anderen. Want dat is wat betekenis geeft aan ons leven: ons verbonden weten met anderen. (20.49m)
3. ...in de samenleving.
Deep Ecology
Hoe bomen met elkaar praten
Deep Ecology is een filosofische stroming met als kernidee dat de natuur waardevol is, helemaal los van het eventuele nut voor de mens. Alleen voor het hoogst noodzakelijke mag de mens de natuur aantasten. Deze insteek heeft consequenties voor economische en technologische structuren. Maar eerst en vooral is een sterk bewustzijn nodig over hoe sterk we verbonden zijn met de natuur. In deze documentaire neemt Arne Naess, de grondlegger van Deep Ecology, je mee in deze ideeën. (50.54m)
In deze TedTalk vertelt onderzoekster Suzanne Simard over haar 30 jaar ervaring in onderzoek naar bomen. Letterlijk duikt zij onder de oppervlakte: hoe communiceren bomen met elkaar via hun wortels? Het is fascinerend om te weten dat 'moeder bomen' belangrijke informatie doorspelen aan hun 'zaailingen' over hoe zij zich kunnen wapenen tegen gevaar. Bijzonder hoe een haast spiritueel concept een zo gedegen fundament vindt in de wetenschap. (18.24m)