Geertje Arendspad

18km

Geertje Arends: thuisgevoel

Het is in de winter van 1444 dat Geertje Arends Nijkerk verlaat en op pad gaat naar Amersfoort om in te treden in het Sint Agnietenklooster. Daar vond zij haar nieuwe thuis. Op het Geertje Arendspad onderzoeken we met al onze zintuigen 'thuisgevoel'.

 

Thuis voor jezelf

In de 21e eeuw staan we voor een serie uitdagingen: we hebben het druk en lijken steeds minder tijd voor stilte, bezinning en ontspanning te hebben. Op het Geertje Arendspad onderzoeken we 'thuisgevoel' op een lichtvoetige wijze: van de geur en smaak van thuis tot het ideale huis, van het Japanse Kintsugi tot gastvrijheid. De overdenkingen in het routeboekje stimuleren om te ervaren waar en wanneer jij je thuis voelt. En om in dat gevoel te delen.

 

Thuis voor de ander

Bij de routegids krijg je 5 luxe ansichtkaarten met prachtige illustraties van Dennis Lohuis. Dennis heeft onderzocht welke vogels zich thuis voelen op het Geertje Arendspad en er 5 geschilderd en voorzien van een thuisgevoel-verhaal. Je wordt uitgenodigd om één of meerdere kaarten te schrijven aan iemand die je niet kent en ook toewenst zich thuis te voelen.

 

Thuisgevoel verspreiden

Bij de Onze Lieve Vrouwe-Toren in Amersfoort, het eindpunt van de route, kun je deze inleveren bij het VVV. Je ontvangt dan nog een aardigheidje. Maar vooral: deze kaarten worden verzameld en verspreid onder mensen die een warm woord kunnen gebruiken.

 

 

Toegankelijkheid

Wij onderschrijven de International Charter for Walking om wandelen zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Dit doen we concreet door:

 

  • Een GPS-track gratis beschikbaar te stellen;
  • Op de kaartjes in de routegids aan te geven waar bankjes zijn, vuilnisbakken en toiletten;
  • De route is goed bereikbaar met het OV en halverwege is er een bushalte waardoor de etappe ook in twee keer is  te doen;
  • De route is rolstoel-toegankelijk (op enkele plekken worden varianten benoemd zodat de pelgrim zelf kan kiezen).

 

Denk flexibel

Een mooie variant om de route in kleine stukjes te doen is ook om iemand te vragen voor het brengen en halen. Dan kan de route 'van bankje tot bankje' gaan.

 

In de routegids is de route nauwkeurig beschreven en van 9 zeer gedetailleerde kaarten voorzien. Het boekje is rijk gevuld met perspectieven op 'thuisgevoel' en aangevuld met quotes van wandelaars over hoe zij thuisgevoel ervaren. De mijmervragen zijn ook mooi om te gebruiken tijdens andere wandelingen of bij een rondje na het eten. Zo is deze routegids ook na de wandeling nog (vaak) te gebruiken.

 

In het pakket

Bij bestelling van het Geertje Arendspad ontvang je:

  • De routegids
  • 5 luxe ansichtkaarten t.w.v. €4,50
  • Een vuilniszakje zodat je de route (nog) schoner kunt achterlaten.
  • En bij het inleveren van een beschreven ansichtkaart bij de VVV-Amersfoort ontvang je nog een aardigheidje.

 

Warme woorden

Met de aankoop van het pakket krijg je niet alleen iets, je ondersteunt gelijk het "Warme woorden"-project van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier door met vriendelijkheid andere mensen zich meer thuis te laten voelen.

 

Verzendkosten

Bijzondere samenwerking

Gezellig opening 30 september

Het Geertje Arendspad is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier en Museum Nijkerk.

De burgemeesters Renkema (Nijkerk) en Bolsius (Amersfoort) hebben de route feestelijk geopend. En zij schreven als eerste een ansichtkaart voor het Warme Woorden-project. Een prachtig, uitgebreid (foto) verslag lees je hier in het NijkerkNieuws.

 

 

In de media

Heb je een vraag of een tip?

Vereist

Vereist

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Vereist

Het Geertje Arendspad is een aantal keer mooi in het nieuws gekomen, lees hier enkele berichten:

 

AD - Geertje Arendspad eert mirakelse non.

AmersfoortNu - Wandelen op het Gelukkigerwijspad

 

 

Daarheen en weer terug

Nijkerk

Nijkerkerveen

Hoevelaken

Amersfoort

3km

9km

18km

Let op: buurtbus 509 rijdt eens per uur en is een 8-persoon, niet rolstoel-toegankelijke buurtbus.

Let op: de trein ligt wel een stukje van de route af, gebruik google-maps om daar te komen

Oases

Nijkerk

Overnachten

Algemeen

Vrienden op de Fiets

Het Geertje Arendspad en Vrienden op de Fiets delen een doel: ontmoetingen mogelijk maken. Met een lidmaatschap van 8 euro per jaar kun je bij aangesloten gastgezinnen voor een klein bedrag overnachten. Ook op deze etappe is een aantal gastgezinnen te vinden. Wordt vooral lid van "Vrienden op de Fiets" voor bijzondere en betaalbare overnachtingen tijdens jouw pelgrimstocht. Bezoek hun website voor de meest actuele informatie.

Amersfoort

de Expeditie

Je kunt voor 18,50 slapen (incl. ontbijt) bij de Expeditie. Hiervoor neem je wel je eigen slaapzak en handdoek mee (deze zijn ook te huren voor 6,50). Kijk voor meer mogelijkheden op de website. Op donderdagavond is er een gemeenschappelijke maaltijd.

 

Meer informatie

Schimmelpenninckkade 30, 3813AE,  Amersfoort

Magda van der Ende & Abel Herzberger

033-475 3001

expeditie@antenna.nl

expeditie.antenna.nl

Inspiratie

Over Geertje Arends...

Het is in de winter van 1444 dat Geertje Arends Nijkerk verlaat en op pad gaat naar Amersfoort om in te treden in het Sint Agnietenklooster. Waarschijnlijk is ze langs het huidige museum van Nijkerk gewandeld. In die tijd was het museum een gasthuis waar ook pelgrims een onderkomen vonden.

 

Geertje had een klein pijpaarden Mariabeeldje bij zich, als gift aan het klooster. Maar toen zij bij Amersfoort aankwam, bij de toenmalige Kamper Buitenpoort, schaamde zij zich voor dit cadeautje en wierp het in de Scheltussingel.

 

De Amersfoortse Griet Albert Gysen kreeg driemaal een visioen waarin zij opgedragen werd dat beeldje uit het ijs te bevrijden. Zij gaf hieraan gehoor en zette het beeldje op een altaar bij haar thuis. Vanaf dat moment bleken haar kaarsen drie keer zo lang te branden. Griet deelde dit wonder met de priester en het beeldje werd verplaatst naar de kapel.

 

 

Honderden wonderen volgden en van heinde en ver kwamen pelgrims naar Amersfoort als dank voor het mirakel dat hen was overkomen. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit, je moet ze alleen leren zien.

 

Deze routegids gaat over thuisgevoel. Zoals Geertje Arends een nieuw thuis vond in Amersfoort, gaan we tijdens deze route op zoek naar ons eigen thuisgevoel. Op verschillende en verrassende manieren onderzoeken we deze vraag: waar of wanneer voel jij je thuis? Is ‘thuis’ een plek of juist een gevoel?