lichtvoetig en diepzinnig

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden

mirakels vonden plaats en pelgrims  kwamen van heinde en ver.

Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse

pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland.

Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én

anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

van dag tot dag

Geertje Arendspad

Geertje Arends wandelt in de winter van 1444 naar Amersfoort om daar haar nieuwe thuis te vinden in het Sint Agnieten-klooster. Een Mariabeeldje dat zij meebrengt vormt de start van een rijke pelgrimsgeschiedenis die met het Gelukkigerwijspad nieuw leven ingeblazen wordt. Treed in de voetsporen van Geertje met deze unieke wandeling over thuisgevoel. lees meer...

De etappes van het Gelukkigerwijspad

De verdeling in deze zes etappes is een handreiking. Je kunt ook gemakkelijk dagen van 15km wandelen of juist hele lange dagen maken. Kijk voor slaapplekken bij iedere afzonderlijke etappe, en gebruik de OV-kaart om te kijken waar je makkelijk de route kan beginnen en eindigen.

GPS

De route is niet gemarkeerd. Om goed de weg te (her)vinden is  een GPS-Track beschikbaar. Deze is kosteloos te downloaden in de winkel. In de routegids zijn 55 detailkaarten opgenomen met een uitgebreide beschrijving.

 

Kijk ook bij de veelgestelde vragen over hoe je zo'n gps-track kunt gebruiken.

Twee pelgrimsroutes

Op deze website vind je informatie over twee pelgrimsroutes: het Geertje Arendspad en het Gelukkigerwijspad. De route van Geertje is een unieke route waarmee je 'thuisgevoel' onderzoekt en vormt een prachtige opmaat voor het Gelukkigerwijspad!

6 unieke elementen

In het pelgrimspakket zit een tinnen Geluksmunt om op een passend moment weg te geven en twee ansichtkaarten. Een heeft een Gelukszegel om op te sturen naar iemand die je een hart onder de riem wilt steken. De ander om te bewaren

Soms wijkt de pelgrim even van de route af om Zwerfgeluk te vinden. Mooie plekken die net buiten de route liggen.

Op het Gelukkigerwijspad kunnen pelgrims hun handen uit de mouwen steken door 1 a 2 uur vrijwilligerswerk te doen, voor een kop thee of koffie. En wat gezelligheid. Natuurlijk kun je het ook van te voren inplannen dat je een dagdeel ergens gaat helpen. Het gaat eerst en vooral om jouw eigen houding: vraag eens onderweg: "Kan ik je ergens mee helpen?"

Bij verschillende plekken kunnen pelgrims een GelukkigWijzer ophalen. Dit is een vraagstuk dat de verbeelding van de pelgrim prikkelt en in verbinding staat met de plek waar je op dat moment bent. Deze vraag volgt de landkaart "Op weg naar geluk", kies zelf ook eens een stad om met elkaar over na te denken.

Op bijzondere plekken liggen schrijfboeken: een Meldpunt Geluks-momenten. Om de mooie momenten met elkaar te delen. Emoties zijn aanstekelijk, dus deze meldpunten vormen een plek om je op te laden en overladen met blijdschap en geluk.

Aan het einde van de dag kan de pelgrim GelukPlukken. Volg eens een yoga of tai chi les om het lichaam te ontspannen. We zoeken voor pelgrims mooie plekken en aanbiedingen. Ook voor eten en slapen worden bijzondere (sociale) plekken gekozen zoals Resto VanHarte.

in ontwikkeling

 

De route is nog jong en moet nog volgroeien. Vooral op het gebied van vrijwilligerswerk en GelukPlukken. De zaadjes zijn al geplant en op sommige plekken ontkiemen zij al. Maar vooral: sta zelf open, vraag en doe. Maak je eigen weg en als je tips en ideeën hebt, mail ze dan naar: feedback@gelukkigerwijspad.nl

 

het pelgrimspakket

Startklaar

Voor 27,50 euro ga je goed voorbereid op pad. Je krijgt dan niet alleen de routegids en jouw eigen pelgrimspaspoort, maar ook nog enkele bijzondere geluksbrengers.

 

Schaf je een pakket aan voor 2 personen, dan ontvang je 7,50 korting. Let op: dit zijn geen 2 één-persoons pakketten, dit is een samengesteld pakket voor 2 personen. Alles zit er dubbel in, behalve de landkaart en het routeboekje. Die krijg je één keer, omdat je die als wandel-duo maar één keer nodig hebt.  Vandaar de ruime korting.

 

Je betaalt €4,25 verzendkosten (standaard tarief brievenbuspakket).

 

Pay it Forward

Niet iedereen kan dit pelgrimspakket betalen. Daarom wordt er bij iedere 20 verkochte pakketten er 1 gratis weg gegeven. Gewoon aan iemand die zo'n verrassing kan gebruiken. Weet jij iemand? Mail dan naar idee@gelukkigerwijspad.nl .

 

Wil je bijdragen aan 'pay it forward', doe dan een donatie.

de inhoud:

De Routegids

2x Ansichtkaart met Gelukspostzegel.

1x Geluksmunt

1x Pelgrimspaspoort

1x de Gelukskaart "Op weg naar geluk"

Je krijgt een boek met detailkaarten van de route.  De gids vormt ook een eenvoudig handboek voor pelgrimeren.

Schrijf een ode aan een vriend(in). Gebruik de pelgrimstocht om stil te staan bij wie je in het zonnetje wilt zetten of een hart onder de riem wilt steken. Schrijf je waardering  op en de route leidt je vanzelf langs een brievenbus. Een kaart is al gefrankeerd.

Een speciaal gegoten, tinnen geluksmunt om aan iemand te geven die wat geluk kan gebruiken. Onderweg of na de pelgrimstocht.

In het pelgrimspakket vind je ook de landkaart "Op weg naar geluk". Daarop staan allerlei ingrediënten voor een gelukkig leven. De GelukkigWijzers die je op de route kunt krijgen verwijzen op hun eigen wijze weer naar steden en streken op de kaart. En natuurlijk kun je ook samen of alleen een route naar geluk uitstippelen.

Gaandeweg de route verzamel je stempels van de plekken waar de tocht je heen brengt. Het paspoort vormt een aandenken van jouw pelgrimstocht en biedt je toegang tot het GelukPlukken.

1x Biologisch afbreekbare vuilniszak

Deze vuilniszak (42x42cm) is gemaakt van Mater-Bi, een bio plastic gemaakt van

niet-genetisch gemodificeerd zetmeel. Mater-Bi is biologisch afbreekbaar in compost, grond, zoet en zout water en gecertificeerd door OK Compost. Neem deze zak mee om zwerfafval in te doen en in de app staan alle locaties van prullenbakken, zodat je weet dat je niet al te veel hoeft te slepen met al het afval.

Kernwaarden

2

1

3

Ga je eigen weg...

...samen met anderen...

...in de samenleving.

Volg jouw eigen ritme. Op het Gelukkigerwijspad staat het (her)vinden van jouw eigen ritme voorop. Niet het schema, de agenda of de plannen die van buitenaf bepalen wat jij doet, maar de hoeveelheid energie, zin en behoefte die je op dit moment hebt. De dag zelf bepaalt wat je gaat doen, hoeveel je gaat lopen, waar je gaat slapen. Wees mild voor jezelf. Het kunnen aansluiten bij jouw eigen ritme is het werk van een levenskunstenaar.

 

Omarm de eenvoud. Sta je zelf toe om op jouw tijd je te bezinnen op wat je écht nodig hebt. Zowel materiëel, emotioneel als spiritueel. Wat eet en drink je tijdens de route? Welk verdriet draag je met je mee? Waar hoop je op? Weet je jezelf verbonden? Laat de hectiek buiten het Gelukkigerwijspad. Zet bijvoorbeeld jouw telefoon in vliegtuig-modus. Of zet je geluid uit. Lees een week geen krant. Check je mail niet en zet je afwezigheidsassistent aan.

Ga ontmoetingen aan. Een pelgrimstocht is een reis naar binnen. En met het (her)vinden van jouw eigen ritme en het omarmen van de eenvoud ontsluit je de deur naar oprechte ontmoeting met anderen. Dat kunnen mede pelgrims zijn, maar ook inwoners van de dorpen die je aandoet of de gastheren en -vrouwen waar je eet, drinkt of slaapt. Schenk hen jouw glimlach, een compliment of een warm woord. Laat zo een spoor van vriendelijkheid achter. Misschien heb je zelfs kleine cadeautjes om uit te delen. En bedenk: geluk wordt groter als je het deelt!

 

Schenk vertrouwen.  Jij bent op alle niveau's van anderen afhankelijk. En anderen van jou. Ieder vervult een eigen rol in de deze wederzijdse afhankelijkheid. De gedachte volledig zelfstandig en onafhankelijk te (moeten) zijn is een misvatting. Een pelgrim beseft dit ten diepste in zijn rol als gast en vreemdeling. Vertrouwen staat aan de basis om elkaar verder te helpen.

Laat de wereld mooier achter. Als pelgrim trek je door het landschap en door woonkernen. Stel jezelf tot doel om daar waar je geweest bent mooier achter te laten. Dat kan al door uit te stralen dat jij jouw eigen ritme gevonden hebt, dat je vriendelijkheid verspreidt en vertrouwen schenkt. Maar ook door op sommige plekken jouw tijd te doneren met vrijwilligerswerk of door zwerfafval te ruimen.

 

vind (meer) inspiratie in de

Gelukkigerwijs Academie

Mede geïnspireerd door

Een woord van dank...

Help bouwen...

Het Gelukkigerwijspad kan alleen maar bestaan door de hulp en (eigen)wijsheid van anderen. De route wordt een succes door de pelgrims die hem wandelen én door de gastheren en -vrouwen die hen ontvangen. We zijn daarom blij dat we veel mensen kunnen bedanken. Neem eens een kijkje op de onze Dankmuur. Wil jij het Gelukkigerwijspad steunen? Kijk dan hoe je dat kan doen op deze pagina.

 

Het Gelukkigerwijspad kan zich ontwikkelen en groeien met jouw hulp. Doe mee of doneer.

Vereist

Vereist

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Gelukkigerwijspad

scroll omlaag

Menu

?

Laat wat van je horen...

 

 

Het Gelukkigerwijspad is een initiatief van het

Ministerie van Geluk,Welbevinden en Plezier

 

Pothstraat 56

3811JM  Amersfoort

06-41 49 42 96

 

KvK 62911384

Btw nr. 172676204B03

IBAN  NL69 INGB 0007 2599 07