Visie en achtergrond

Vergroten en verspreiden van geluk

Het Gelukkigerwijspad is een initiatief van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier. Deze pelgrimsroute volgt de missie van het Ministerie om geluk te vergroten en te verspreiden.

Faciliteren

De route faciliteert de pelgrim om zijn eigen weg te vinden om van daaruit sterkere verbindingen met anderen aan te gaan en de wereld wat mooier achter te laten. Dit proces is uitgewerkt in de kernwaarden van het Gelukkigerwijspad.

Een kort woord van de initiatiefnemer

De oorsprong

Het Gelukkigerwijspad gaat niet om mij. Het gaat om iedere individuele pelgrim. Waarom ik deze route heb ontworpen, deel ik graag met je. Ruim 10 jaar wandel ik, samen en alleen, pelgrimstochten en andere lange wandelroutes. Die kennis en ervaring breng ik graag dicht bij huis en maak die toegankelijk voor anderen. Zodat je niet ver hoeft te reizen. En een ruimte, dichtbij huis, hebt om tot rust te komen. Ik  verbind mijn voorliefde voor vormgeving en de ambachten: alles op de route ontwerp en maak ik zelf:  de website, de app, de geluks- en ansichtkaart, het routeboekje. De tinnen munten giet ik in mijn achtertuin. En tegelijkertijd kan ik dit natuurlijk niet alleen, vandaar ook de Dankmuur. In elke stap en elk onderdeeltje zit jaren voorbereiding, aandacht en liefde. Voor anderen om in te delen. Wil je meer over mij weten, kijk dan op de website van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier of op de website van de Camini.

Veel geluk!

Wilco Kruijswijk

Wil je wat delen of vragen?

Vereist

Vereist

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

 

Visie

1

2

3

Kernwaarden

Ga je eigen weg...

Volg jouw eigen ritme. Op het Gelukkigerwijspad staat het (her)vinden van jouw eigen ritme voorop. Niet het schema, de agenda of de plannen die van buitenaf bepalen wat jij doet, maar de hoeveelheid energie, zin en behoefte die je op dit moment hebt. De dag zelf bepaalt wat je gaat doen, hoeveel je gaat lopen, waar je gaat slapen. Wees mild voor jezelf. Het kunnen aansluiten bij jouw eigen ritme is het werk van een levenskunstenaar.

 

Omarm de eenvoud. Sta je zelf toe om op jouw tijd je te bezinnen op wat je écht nodig hebt. Zowel materiëel, emotioneel als spiritueel. Wat eet en drink je tijdens de route? Welk verdriet draag je met je mee? Waar hoop je op? Weet je jezelf verbonden? Laat de hectiek buiten het Gelukkigerwijspad. Zet bijvoorbeeld jouw telefoon in vliegtuig-modus. Of zet je geluid uit. Lees een week geen krant. Zet je afwezigheidsassistent aan en check je mail niet.

...samen met anderen...

Ga ontmoetingen aan. Een pelgrimstocht is een reis naar binnen. En met het (her)vinden van jouw eigen ritme en het omarmen van de eenvoud ontsluit je de deur naar oprechte ontmoeting met anderen. Dat kunnen mede pelgrims zijn, maar ook inwoners van de dorpen die je aandoet of de gastheren en -vrouwen waar je eet, drinkt of slaapt. Schenk hen jouw glimlach, een compliment of een warm woord. Laat zo een spoor van vriendelijkheid achter. Misschien heb je zelfs kleine cadeautjes om uit te delen. En bedenk: geluk wordt groter als je het deelt!

 

Schenk vertrouwen.  Jij bent op alle niveau's van anderen afhankelijk. En anderen van jou. Ieder vervult een eigen rol in de deze wederzijdse afhankelijkheid. De gedachte volledig zelfstandig en onafhankelijk te (moeten) zijn is een misvatting. Een pelgrim beseft dit ten diepste in zijn rol als gast en vreemdeling. Vertrouwen staat aan de basis om elkaar verder te helpen.

...in de samenleving.

Laat de wereld mooier achter. Als pelgrim trek je door het landschap en door woonkernen. Stel jezelf tot doel om daar waar je geweest bent mooier achter te laten. Dat kan al door uit te stralen dat jij jouw eigen ritme gevonden hebt, dat je vriendelijkheid verspreidt en vertrouwen schenkt. Maar ook door op sommige plekken jouw tijd te doneren met vrijwilligerswerk of door zwerfafval te ruimen.

 

Kernwaarden