Geertje Arendspad
18km

Thuisgevoel

Het is in de winter van 1444 dat Geertje Arends Nijkerk verlaat en op pad gaat naar Amersfoort om in te treden in het Sint Agnietenklooster. Daar vond zij haar nieuwe thuis. Op het Geertje Arendspad onderzoeken we met al onze zintuigen ‘thuisgevoel’.

Thuis voor jezelf

In de 21e eeuw staan we voor een serie uitdagingen: we hebben het druk en lijken steeds minder tijd voor stilte, bezinning en ontspanning te hebben. Op het Geertje Arendspad onderzoeken we ‘thuisgevoel’ op een lichtvoetige wijze: van de geur en smaak van thuis tot het ideale huis. Van het Japanse Kintsugi tot gastvrijheid. De overdenkingen in het routeboekje stimuleren om te ervaren waar en wanneer jij je thuis voelt. En om in dat gevoel te delen.

Thuis voor de ander

Bij de routegids krijg je 5 luxe ansichtkaarten met prachtige illustraties van Dennis Lohuis. Dennis heeft onderzocht welke vogels zich thuis voelen op het Geertje Arendspad en er 5 geschilderd en voorzien van een thuisgevoel-verhaal. Je wordt uitgenodigd om één of meerdere kaarten te schrijven aan iemand die je niet kent en ook toewenst zich thuis te voelen.

Thuisgevoel verspreiden

Bij de Onze Lieve Vrouwe-Toren in Amersfoort, het eindpunt van de route, kun je deze inleveren bij het VVV. Je ontvangt dan nog een aardigheidje. Maar vooral: deze kaarten worden verzameld en verspreid onder mensen die een warm woord kunnen gebruiken.

Bestel het Geertje Arendspad

In de routegids is de route nauwkeurig beschreven en van 9 zeer gedetailleerde kaarten voorzien. Het boekje is rijk gevuld met perspectieven op ‘thuisgevoel’ en aangevuld met quotes van wandelaars over hoe zij thuisgevoel ervaren. De mijmervragen zijn ook mooi om te gebruiken tijdens andere wandelingen of bij een rondje na het eten. Zo is deze routegids ook na de wandeling nog (vaak) te gebruiken.

In het pakket

Bij bestelling van het Geertje Arendspad ontvang je:

  • De routegids
  • 5 luxe ansichtkaarten t.w.v. €5,95
  • Een gedicht van de stadsdichter van Nijkerk
  • En bij het inleveren van een beschreven ansichtkaart bij de VVV-Amersfoort ontvang je nog een aardigheidje.

Warme woorden

Met de aankoop van het pakket krijg je niet alleen iets, je ondersteunt gelijk het “Warme woorden”-project van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier door met vriendelijkheid andere mensen zich meer thuis te laten voelen.

Toegankelijkheid

Wij onderschrijven de International Charter for Walking om wandelen zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Dit doen we concreet door:

  • Een GPS-track beschikbaar te stellen;
  • Op de kaartjes in de routegids aan te geven waar bankjes zijn, vuilnisbakken en toiletten;
  • De route is goed bereikbaar met het OV en halverwege is er een bushalte waardoor de etappe ook in twee keer is  te doen;
  • De route is rolstoel-toegankelijk (op enkele plekken worden varianten benoemd zodat de pelgrim zelf kan kiezen).

Denk flexibel

Een mooie variant om de route in kleine stukjes te doen is ook om iemand te vragen voor het brengen en halen. Dan kan de route ‘van bankje tot bankje’ gaan.

In de media

Het Geertje Arendspad is een aantal keer mooi in het nieuws gekomen, lees hier enkele berichten:

27-09-2017 AD
Geertje Arendspad eert mirakelse non

30-09-2017 NijkerksNieuws
Geertje Arendspad geopend door burgemeesters Nijkerk en Amersfoort

Opening door twee burgemeesters

De burgemeesters Renkema (Nijkerk) en Bolsius (Amersfoort) hebben de route feestelijk geopend in september 2017. En zij schreven als eerste een ansichtkaart voor het Warme Woorden-project. Een prachtig, uitgebreid (foto) verslag lees je hier in het NijkerkNieuws.

Een lied over Geertje Arends

Tijdens de opening van het Geertje Arendspad zongen Bea Berends en Harrie Smorenburg dit lied onder begeleiding van Bram Berends. Geertje Arends wandelde in de winter van 1444 van Nijkerk naar Amersfoort, het Mariabeeldje dat zij meebracht bleek de opmaat tot vele wonderen. In dit lied probeert Hannes zijn lief, Geertje, te bewegen om in Nijkerk te blijven.

Tekst: Jan Schoo
Muziek: Henk Thiadens

Bijzondere samenwerking

Het Geertje Arendspad is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier en Museum Nijkerk.

Heb je een tip?

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op