Nou, niet direct en niet overal, maar in de afgelopen weken zijn er meer en meer meldingen en twee incidenten geweest in Leusden bij Den Treek. Dit gaat over een deel van de 1e etappe van het Gelukkigerwijspad. En het advies is op dit moment (17 juli 2024) om dat gebied even te mijden. Lees hier meer over in een bericht van de provincie.

Update 26 augustus 2024: het gebied is in elk geval tot en met 1 september afgesloten. (link)

Over het algemeen zijn wolven schuwe dieren en zoeken ze geen contact met mensen. Loop je toch een wolf tegen het lijf dan is er een aantal tips: probeer kalm te blijven en bewaar afstand (100m). Mocht de wolf dichterbij komen: praat dan hard en maak gebaren. Op de website van de Rijksoverheid kan je er meer over lezen.

Tip voor de eerste etappe: begin wel gewoon in Amersfoort. Drink een kopje koffie bij Het Lokaal en haal een GelukkigWijzer op! Vervolgens ga je naar het beginpunt bij de Onze Lieve Vrouwe-toren en geniet van de prachtige deur (en neem eens de tijd de toren te beklimmen). Ga ook naar de plek waar Geertje Arends het Maria beeldje in de singel wierp! Zo begin je jouw route met de mooiste verhalen uit pelgrimsstad Amersfoort. Van daaruit kan je bijvoorbeeld de bus naar Maarn nemen en daar bij Boek&Koek een tweede gelukkigwijzer halen en rustig richting Doorn wandelen. Nu heb je vast meer energie: beklim dan de toren van het ZwerfGeluk en zie in de verte de OLV-toren van Amersfoort! Bezichtig het bijzonder bos in zelfbeheer. Kortom: in plaats van veel kilometers, kan je (nog) meer om je heen kijken!

Mocht je meer willen weten over de incidenten, lees dan hier verder:
* Incident begin juli met een hond.
* Incident midden juli met een klein meisje.