Eén van de kernwaarden op het Gelukkigerwijspad is “Ga ontmoetingen aan”. De kracht van ontmoetingen illustreert Brandon Stanton in zijn boek “Humans”. Hierin heeft hij duizenden mensen gesproken en gefotografeerd in meer dan 40 landen.

Hij begon zijn project 10 jaar geleden even eenvoudig als ambitieus: Stanton wilde 10.000 mensen fotograferen, op straat in New York. Deze foto’s wilde hij vervolgens op een kaart laten zien. Zijdelings laat hij weten dat een van zijn uitdagingen was dat hij geen fotograaf is.

Ontmoetingen

Dat er vervolgens gebeurt is de magie van de ontmoeting. Om een foto te mogen maken begon hij natuurlijk een gesprekje. In het begin meestal kort. Dat resulteerde in een korte quote bij iedere foto. 

Gaandeweg werden de gesprekken langer en diepzinniger.  Hij merkte dat mensen in gesprek met een onbekende hun hart openen. En veel mensen voelden zich juist gezien en waren dankbaar dat er iemand naar hun verhaal wilde luisteren.

Hier ligt een prachtige link met pelgrimeren. Onderweg kom je tientallen, misschien wel honderden mensen tegen. Het basis gesprek is altijd waar je vandaan komt, waar je die dag bent begonnen en verwacht te gaan eindigen. Vervolgens ontstaat er vaak ruimte voor stilte en delen, want er is tijd en ruimte. Zowel om te vertellen als om te luisteren.

Unieke verhalen

En zo hoor je als pelgrim talloze levensverhalen die jouw perspectief op het leven verrijken. En dit is ook de ervaring van Stanton. Hij verschoof de deadline van dit boek met 2 jaar, zodat hij zoveel mensen als mogelijk kon spreken. Hij reisde de wereld over en kreeg zo een rijkdom aan verhalen te horen. Niet om een antropologische studie te doen naar ‘de mens’, daarvoor is er te veel diversiteit. Het boek werd, zoals hij zelf schrijft: “the collected conversations of a single photografer – who traveled to as many places as he could, and met as many people as he could.”

Het boek is een bron van inspiratie, een kijkje in honderden mensenlevens. Bestel het bij je lokale boekhandel en neem een kijkje op zijn facebook-pagina. Daar verschijnen regelmatig de prachtigste verhalen over mensen en hun relaties, hun levens. 

Zachter hart

Ik denk dat de Ander een fundamentele rol speelt in het pelgrimeren. Door alle ontmoetingen onderweg wordt je hart zachter. En dit boek helpt daarbij, helpt bij het leren zien hoe verschillend mensen zijn en dat we tegelijkertijd allemaal verlangen naar verbinding. Door dit te beseffen en te omarmen kunnen we ons makkelijker verbinden aan anderen en kunnen anderen zich makkelijker aan ons verbinden. 

Een mooi thema om eens over te mijmeren tijdens een pelgrimstocht!

Inspiratie

Een artikel in de New York Times (19-11-2020) Now more than even ever, Brandon Staton makes people feel less alone.