Vandaag is het Internationale Vrouwendag. We duiken de geschiedenis in en kijken naar de 21e eeuw: vrouwen en pelgrimage!

De pelgrimstocht van Etheria

Allereerst zetten we een Etheria in de spotlights: een vrouw uit Gallicië die in de 4e eeuw op pelgrimstocht ging naar het Heilige Land. Haar ervaringen heeft zij beschreven in een reisdagboek. Daarin is veel aandacht voor de misvieringen in Jeruzalem en de muziek. Haar hele verhaal is als audioboek te beluisteren:

Neem ook vooral een kijkje in het boek zelf! Hier tref je een vertaling uit 1919. De hoofdstukjes zijn heel kort, vaak niet meer dan een pagina. Een uitgebreide inhoudsopgave heb ik toegevoegd zodat je snel een specifiek stuk kunt vinden.

Veilig onderweg: vrouwen op de Camino

Voor de 21e eeuw staat Internationale Vrouwendag wat mij betreft voor het volgende: zorgen dat vrouwelijke pelgrims zich onderweg veilig voelen. Carla Bluhm, een medepelgrim waarmee ik met zoveel plezier een stuk van de Camino Portugues gewandeld heb, schrijft daar vol humor en passie over! Ook geeft zij een lijstje mooie tips van reisdagboeken van vrouwelijke pelgrims.

Carla schrijft eerst en vooral voor vrouwen uit de USA, dat voelt wellicht net iets anders aan voor Europese vrouwen. Op de website van Camino Comfort wordt ook een heel mooi en nuchter verhaal verteld:

Een van de meest gestelde vragen in fora is die over de alleen reizende vrouw op de camino. De vraag wordt eigenlijk overal wel consequent beantwoord met verhalen over hoe veilig het wel niet is op de Camino en dat je eigenlijk nooit alleen reist omdat er zoveel andere pelgrims onderweg zijn. Net zoals in een klein dorp, is er altijd een gevoel van saamhorigheid. Blijf echter wel altijd je hersenen gebruiken en je gevoel vertrouwen. Laat ons een voorbeeld geven ter illustratie: je reist alleen en je ontmoet een pelgrim onderweg. Hij lijkt oké en vraagt of hij een stuk met je mee mag wandelen. Niks mis mee, dat gebeurt vaker. Jullie wandelen die dag een heel eind samen. Na het eten stelt hij voor om bij aankomst in het pension een kamer te delen om de kosten te drukken. Dat is niet zo’n goed idee, simpelweg omdat je gewoon niet 100% zeker weet dat hij de juiste bedoelingen heeft. Hou er wat principes op na en laat je niet verleiden om dit soort fouten te maken.

Het is gewoon veilig op de camino, maar blijf je verstand gebruiken om het ook zo te houden!

Etheria in de 21e eeuw: a million steps for love

En dan is er nog Esmeralda. Zij ging van 2014 tot 2020 in zeven etappes van Finisterre naar Jeruzalem. Een eigentijdse Etheria! Het centrale thema van haar pelgrimstocht was de liefde en de laatste 75 kilometer liepen er 13 vrouwen met haar mee. Van die week is een documentaire gemaakt, die je hieronder kunt zien.

Van 2014 tot 2020 liep Esmeralda in zeven etappes van Finisterre naar Jeruzalem; een voettocht van 5.000 kilometer met als centraal thema liefde. Tijdens de laatste 75 kilometer van haar tocht, dwars door de Westelijke Jordaanoever, liepen er dertien vrouwen met haar mee. Van deze laatste week is een film gemaakt. Als je van deze documentaire geniet, overweeg dan ook een donatie te doen aan de makers. Meer informatie over het project: www.amillionstepsforlove.com