27 maart is het internationale whiskey-dag en alcohol en pelgrimeren zijn op verschillende manieren vervlochten met elkaar. Op de Camino de Santiago tref je een wijnfontein waar je gratis een glas kunt tappen. Bij maaltijden is er altijd een goed glas wijn beschikbaar en menig pelgrim houdt zijn reisgenoten wakker door gesnurk na een drinkgelag. Het is niet allemaal vroom en diepzinnig tijdens een pelgrimstocht. En… als je na 25 kilometer door stromende regen ploeteren eindelijk weer warm en droog zit, smaakt een glas heel goed!

Maar terug naar de whiskey. Wat heeft dat te maken met pelgrimeren? In de pelgrimswereld wordt sinds jaar en dag de vraag besproken: ben je nou een pelgrim of ben je een toerist? Of is het 50-50? Of….? En bestaat er zoiets als een seculiere pelgrim?

Peter Jan Margry stelt dat de beschrijving ‘seculiere pelgrim’ een tegenstelling is. “Seculier” en “pelgrim” spreken elkaar tegen. Hij schrijft: “Als whiskey een alcoholhoudende drank is, dan kunnen we seculier pelgrimeren ook wel omschrijven als alcoholvrije whiskey. Maar spreken we dan nog over whiskey?” (zijn volledige betoog kan je hieronder lezen, v.a. pg 9).

In de Guardian is hier ook  zojuist een mooi artikel over verschenen (link) over de zoektocht tussen pelgrim en toerist, tussen religieus en seculier, tussen spiritualiteit en vakantie.

Hoe zie jij jezelf? En hoe betreed jij het Gelukkigerwijspad?