“Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien.”
Harry Mulisch
Harry Mulisch
Er zijn tenminste drie oplossingen hiervoor te bedenken. De eerste gaat over je wandelritme. Een wandeldag van 24 kilometer is makkelijker vol te houden met goede pauzes. Wanneer je na elk uur een half uur pauzeert en tussen de middag een uur, duurt een wandeldag van 24kilometer ongeveer 9 uur (6 wandeluren, 3 uur pauze). Vertrek op tijd, zo rond een uur of 8 en dan arriveer je voldaan tussen 17u en 18u op het eindpunt. Misschien valt meer dan 20 kilometer op die manier nog wel mee!
Een andere optie is om kortere dagen te lopen. Het Gelukkigerwijspad gaat door en (vlak) langs veel dorpen. Op deze site vind je verschillende overnachtingsadressen, geordend naar de etappes. Mocht je er niet uitkomen, stuur dan een mailtje naar accommodatie@gelukkigerwijspad.nl.
Ook kan je de route verkorten door af te snijden. Dagetappe 2 en 3 zijn bijvoorbeeld te verbinden door in Amerongen of Elst het veer te nemen om de Rijn over te steken. En natuurlijk is het ook geen schande om kleine stukjes met de bus te nemen, mocht dat nodig zijn. Het is tenslotte geen wedstrijd!
De route is niet gemarkeerd. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn: een gps-track is beschikbaar , en het boekje bevat 55 detailkaarten met een uitgebreide beschrijving.
Daarnaast is het ook goed om te weten dat dag 3 grotendeels over de dijk loopt, dus zolang je de Rijn aan jouw rechterhand hebt, zit je goed! Etappe 4 en 5 volgen grotendeels de Kromme Rijn en daarmee het Kromme Rijnpad, ook gemakkelijk te volgen. Bij de overige dagen helpt het om de kaartjes goed te bekijken op herkenningspunten: spoorlijnen, grote wegen, etc. Dat helpt je bij het oriënteren.
Er zijn talloze gratis apps op de markt zoals GPS Hiker (iOS) en GPX Viewer (Android). Mijn favoriet is Topo GPS (www.topo-gps.nl). Een app voor Android en iOS met als voordeel: je kunt de kaarten ook offline gebruiken. Een uitgebreide handleiding is te vinden op hun website, maar makkerlijk: vanuit de mail klik je op het .gpx bestand en van daaruit open je hem direct in Topo GPS (of een andere app die je geïnstalleerd hebt).
Overigens, over het gebruik van je smartphone als kaart tijdens het pelgrimeren is een mooi stuk geschreven door de British Pilgrimage Trust. En tenslotte: misschien hoort een beetje dwalen wel bij een pelgrimstocht?
Bij de beschrijving van de route van dag tot dag staan verschillende overnachtingsadressen genoemd. Maar je kan natuurlijk ook zelf zoeken. Denk aan AirBnB of Vrienden op de Fiets. Wanneer je met de tent gaat lopen, kijk dan ook goed naar de kleinschalige natuurcampings of kamperen bij de boer. Avonturiers kunnen ook gebruik maken van CouchSurfing.
Nee hoor, de route is zo opgezet dat de begin- en eindpunten gemakkelijk met de bus of per trein te bereiken zijn. Op de verschillende etappes kan je ook halverwege op- en afstappen. Een van de kernwaarden van het Gelukkigerwijspad is: "Ga je eigen weg". Dus ook hier sta je helemaal vrij om de route in te richten naar jouw wensen.
Toen ik de Camino del Norte liep, was er op een bepaald moment een gevaarlijk stuk. Daar kon je beter de trein nemen. Maar dat leek tegen de wens van veel pelgrims: "Een échte pelgrim wandelt elke meter!". Bij het vinden van je eigen ritme is het vooral van belang om te doen wat je echt nodig hebt: dus neem gerust ook de bus of de trein om de laatste kilometers te overbruggen, wanneer het teveel wordt. Het is geen wedstrijd!
De route is wel zo ontworpen om in zes aaneengesloten dagen te lopen. Je bereikt wel het grootste effect van rust, bezinning en plezier wanneer je de route in één keer wandelt.
Ja. Voor zover bekend, zijn er geen gebieden waar de hond niet mag komen. Er is ook een aantal losloopgebieden. Wel willen we erop wijzen de hondiquette in acht te nemen. Zorg dat andere wandelaars hun wandelplezier behouden door uw hond dichtbij te houden en niet tegen anderen op te laten springen. Houd er rekening mee dat er wandelaars zijn die angst hebben voor honden, ongeacht hoe lief uw dier ook is.
Nee, verre van. We bieden je vooral de mogelijkheid om als pelgrim iets bij te dragen aan de omgeving waar je doorheen wandelt. Dit begint overigens al door de vuilniszak uit het Pelgrimspakket te benutten door zwerfafval mee te nemen. Op de route kom je meer dan voldoende vuilnisbakken tegen, zodat je er niet lang mee hoeft te slepen. Doe vooral mee aan het vrijwilligerswerk als je daar zin in hebt. Je wordt ertoe uitgenodigd, niet tot verplicht!
Jazeker! Het Gelukkigerwijspad is eerst en vooral een prachtige wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug, langs de Rijn en de Kromme Rijn. Je kunt zes dagen genieten van divers natuurschoon. Het Gelukkigerwijspad faciliteert enkele zaken om de pelgrimstocht te verdiepen. Of je daar gebruik van maakt, wanneer en hoe vaak, dat is helemaal aan jou. Vandaar de kernwaarde: ga je eigen weg!
Wat leuk! Neem vooral contact met ons op over jouw idee door een mail te sturen naar idee@gelukkigerwijspad.nl . Wanneer jouw plannen passen binnen de visie van het Gelukkigerwijspad, dan komt het vast goed!
Dat zou geweldig zijn! Een kopje thee, een maaltijd of een overnachting (of alle drie). Neem vooral contact op via accommodatie@gelukkigerwijspad.nl . Dan bespreken we alle details. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt!
Ik vind het al geweldig als je iets zou willen geven voor de toekomst en het onderhoud van het Gelukkigerwijspad. Op de route naar Santiago de Compostella zijn er plekken waar je geen vaste prijs betaalt, maar precies dat wat je iets waard vindt. Je betaalt met een donativo, een gift. Dat principe hanteren we ook bij het Gelukkigerwijspad.
Soms is het lastig om te zien wat het maken en onderhouden van een route nu eigenlijk kost. Denk maar aan de volgende zaken als indicatie: onderhoud, hosting en ontwerp website. Bouwen en up-to-date houden van de app. Schrijven en redactie van teksten, beeldmateriaal ontwerpen/fotograferen. Materiaal, vormgevings en drukkosten van de pelgrimspakketten. Kosten voor het bijhouden van de routen, contact onderhouden met deelnemers op de route. Daar gaat natuurlijk heel veel tijd in zitten om dit allemaal te maken, en gaat om enkele duizenden euro's per jaar.
Op de route naar Santiago de Compostella is het een vaak voorkomende discussie. Wanneer ben je nou een échte pelgrim? Als je in Saint Jean Pied de Port begint en een grote rugzak hebt, dan ben je zeker wel een echte. Ben je eerder begonnen of vanuit huis vertrokken: dan behoor je tot de top. Later beginnen en met dagrugzakjes, nou, dan slaat de twijfel toe. "Toerist" is in dit verband ook zo'n woord: kom je even kijken op de route, of ga je echt en met de juiste intentie de hele route wandelen. Kortom: het bepalen van wat je 'echt' bent wordt omgeven van allemaal meningen.
Wellicht is het zo dat je beide rollen hebt. Op het Gelukkigerwijspad zal je enkele dagen wandelen, je zal eens koffie drinken in een café, ergens slapen, dineren, boodschappen doen. Misschien een museum bezoeken. Kortom: als toerist spendeer je geld in deze omgeving. Wat je een pelgrim maakt is de intentie waarmee je dit doet. Lees daarvoor de kernwaarden.
Een laatste onderscheid wat kan helpen is het onderscheid tussen 'lopen' en 'wandelen'. Lopen doe je om snel van A naar B te komen, wandelen doe je meer voor je plezier. Is minder functioneel.
Nee, hoor. Sta jezelf toe om een beetje te dwalen. Een beetje doelgericht (je weet waar je zo'n beetje uit wil komen op een dag) en lekker los: verken de spannende paadjes. De route zelf is zo uitgezet dat je langs mooie plekken komt. Maar natuurlijk mis je tenminste evenveel andere mooie plekken. De kaarten zijn voldoende gedetailleerd om je weg te vinden én met de app of gps-track kan het sowieso niet mis gaan!
Op de route zul je heel veel bankjes aantreffen. Op de route, of net er buiten (maar met een weergaloos uitzicht). Maak daar zo veel mogelijk gebruik van, al is het maar vijf minuten. Je voeten dragen je tijdens een wandeldag uren, dus geef ze ook de tijd om wat tot rust te komen. Wandel op een rustig, bij jou passend, tempo en rust regelmatig uit. Bijvoorbeeld elk uur.
Het hangt er vanaf wat je zoekt. Als je alleen gaat is de kans groter dat je echt jouw eigen ritme vindt. Dus als je daar naar zoekt en helemaal los wilt komen van de alledaagse beslommeringen dan is het alleen op pad gaan de beste keuze. Sommige mensen vinden het wat eng om alleen op pad te gaan. Neem die zorgen serieus, maar laat ze niet direct al de keuze bepalen.
Wanneer je kiest samen te gaan, dan staat vooral het ritme van de vriendschaps-, liefdes- of familie relatie centraal. Ook dat is prachtig en schenkt veel verdieping, al is het veel wat anders dan jouw eigen zoektocht. Tegelijkertijd: feedback van anderen geeft ook weer zicht op jouzelf.
Kortom, stel -met dit in je achterhoofd- jezelf de vraag: "Wat heb ik nu nodig?"
Er zijn mogelijkheden om te zwemmen onderweg, zoals bij het Henschotermeer (dag 1) of het bosbad in de buurt van Leersum (dag 2) of het bosbad in Amersfoort (dag 6). Prima plekken om te lanterfanten en een duik te nemen. Ik raad het je van harte aan!
In het routeboekje is ook een klein handboek voor de pelgrim opgenomen. Maar in het kort kan het je helpen om tijdens de route je Pelgrimspaspoort te gebruiken als Dankbaarheidsdagboek, of dat je dankbaarheid uitspreekt in een brief of kaart naar iemand die je dierbaar is.
Er zijn ook mooie apps zoals HeadSpace of Mediatie timers die je kunnen helpen om ook onderweg wat aan meditatie te doen. Ook staat er in het routeboekje een omschrijving hoe je mooi een stiltewandeling kunt realiseren op basis van onze ervaring met Camini's.
De vragen op een GelukkigWijzer zijn 'trage vragen'. Het zijn vragen waarop het antwoord niet gelijk vaststaat. Of waarop het antwoord zich langzaam ontwikkelt en verandert door de tijd. Neem daarom geen genoegen met je eerste, directe antwoord. Laat die los en ga voor het 2e of 3e antwoord. Pak het een paar dagen later er nog eens bij. En, een handige oefening: als je een antwoord gevonden hebt, neem dan eens de tijd om 5 argumenten te bedenken waarom wat je denkt niet klopt. En voel je antwoorden. Klopt het zo? Want: geloof niet alles wat je denkt! En zo boetseer je, stap voor stap, langzaam jouw eigen antwoord.
Nee, als het goed is niet. De route blijft zich ontwikkelen. Sommige dingen zullen verdwijnen, andere zullen worden toegevoegd. De verandering zal vooral zitten in waar de Meldpunten Geluksmomenten zullen zijn, de GelukkigWijzers of het Zwerfgeluk. De tijd zal de leren wat er allemaal gaat veranderen. Wel is de wandelroute zelf klaar: het pad kan bewandeld worden.
Ja, dat kan ik je wel aanraden. In een kapel kan je dan een kaarsje branden, je kan wat te eten kopen op een markt (al kan je daar al vaak pinnen), maar ook voor donaties op verschillende plekken.
De route is wel uitgezet voor wandelaars, dus niet het hele pad kun je fietsen. Er zijn wel delen, zoals etappe 3 (van Rhenen naar Wijk bij Duurstede) die gaat helemaal over de dijk. Dag 4 en 5 volgt de Kromme Rijn, die is grotendeels te fietsen, maar helaas niet helemaal.