Lichtvoetig en diepzinnig

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims kwamen van heinde en ver om hun dankbaarheid te tonen. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Word pelgrim op het Gelukkigerwijspad: een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Van dag tot dag

Amersfoort - Doorn

Dag 1 - 23,3km

Doorn - Rhenen

Dag 2 - 22,7km

Rhenen - Wijk bij Duurstede

Dag 3 - 19,6km

Wijk bij Duurstede - Odijk

Dag 4 - 15,5km

Odijk - Utrecht

Dag 5 - 13,2km

Utrecht - Amersfoort

Dag 6 - 26,9km

De route in vogelvlucht

Op deze website vind je informatie over twee pelgrimsroutes: het Geertje Arendspad en het Gelukkigerwijspad. De route van Geertje is een unieke route waarmee je ‘thuisgevoel’ onderzoekt en vormt een prachtige opmaat voor het Gelukkigerwijspad.

Geertje Arendspad

Geertje Arends wandelt in de winter van 1444 naar Amersfoort om daar haar nieuwe thuis te vinden in het Sint Agnietenklooster. Een Mariabeeldje vormt de start van een rijke pelgrimsgeschiedenis die met het Gelukkigerwijspad nieuw leven ingeblazen wordt. Treed in de voetsporen van Geertje met deze unieke pelgrimage over ‘thuisgevoel’.

De etappes van het Gelukkigerwijspad

De verdeling in zes etappes is een handreiking. Je kunt ook gemakkelijk dagen van 15km wandelen of juist hele lange dagen maken. Bekijk voor een passende mindset de kernwaarden en maak gebruik van de informatie op de website om de route aan te passen naar jouw wensen en mogelijkheden.

De route is niet gemarkeerd. Om goed de weg te (her)vinden is een GPS-Track beschikbaar. Deze is te verkrijgen in de webshop. In de routegids zijn 55 detailkaarten opgenomen met een uitgebreide beschrijving.

Certificaat

Wanneer je de route hebt afgerond kan je een officieel certificaat krijgen van het Gelukkigerwijspad. In pelgrimeren staan verhalen centraal. Verhalen over jezelf en verhalen over ontmoetingen. Op dit certificaat staan daarom drie korte verhalen centraal. De eerste gaat over het mooiste inzicht dat je hebt opgedaan tijdens de route, de tweede over de meest bijzondere ontmoeting en de derde over welk gevoel of welke houding je mee wilt nemen in jouw dagelijks leven. Dat het pelgrimeren niet stopt met dit certificaat, maar juist dat je in jouw leven het pelgrimeren meeneemt.

Laat de wereld mooier achter…

Gedeeld geluk, vergroot geluk. Deel jouw tijd en aandacht met iemand anders. Als pelgrim trek je door het landschap en door woonkernen. Stel jezelf tot doel om daar waar je geweest bent mooier achter te laten. Dat kan al door uit te stralen dat jij jouw eigen ritme gevonden hebt, dat je vriendelijkheid verspreidt en vertrouwen schenkt. Maar ook door op sommige plekken jouw tijd te doneren met vrijwilligerswerk of door zwerfafval te ruimen.

Veel pelgrims vinden het een beetje eng. Kan je zomaar helpen? Wat moet je doen dan? Kan ik dat wel? Het antwoord is eenvoudig: Ja! Dat kan zomaar en het is heel fijn als je er gewoon bent! Contact van mens tot mens. En wat je dan gaat doen? Daar kan je afspraken over maken. En dat kan al  zo eenvoudig zijn als thee met elkaar drinken!

Waar dan?

Vrijwilligerswerk is mogelijk bij het Pieters en Blokland Gasthuis in Amersfoort (dag 1), bij het Zonnehuis in Doorn (dag 2) en bij Zorgboerderij Abrona in Cothen (dag 4).

In verbinding met

Het Struinpad is een bezinningspad dat meandert langs de Waal… vanaf de Duitse grens bij Millingen aan de Rijn ga je het avontuur aan tussen rivier en dijk. Het eindpunt van de route is aan de Noordzee.

Net als het Gelukkigerwijspad heeft het Struinpad een heel pakket om de route zowel lichtvoetig als diepzinnig te maken. Zoals een amulet die je vult met water en een levensthema mee geeft, of kompaskaarten om inzicht te krijgen in jouw vraagstuk.

Beide routes zijn in beheer van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier.

nieuws

Internationale Whiskey-dag en seculiere pelgrims

27 maart is het internationale whiskey-dag en alcohol en pelgrimeren zijn op verschillende manieren vervlochten met elkaar. Op de Camino de Santiago tref je...

6 unieke elementen

Geven

In het pelgrimspakket zit een tinnen Geluksmunt om op een passend moment weg te kunnen geven en vijf ansichtkaarten. De envelop waarin de ansichtkaarten zitten heeft een Gelukszegel. Deze...

Delen

Op bijzondere plekken liggen schrijfboeken: een Meldpunt Geluksmomenten. Om de mooie momenten met elkaar te delen. Emoties zijn aanstekelijk, dus deze meldpunten vormen een plek om je op te...

Mijmeren

Bij verschillende plekken kunnen pelgrims een GelukkigWijzer ophalen. Dit is een vraagstuk dat de verbeelding van de pelgrim prikkelt en in verbinding staat met de plek waar je op...

Ontvangen

Op verschillende plekken op de route kan de pelgrim wat GelukPlukken. Volg bijvoorbeeld een yogales om het lichaam te ontspannen. We zoeken voor pelgrims mooie plekken en aanbiedingen. Ook...

Doen

Op het Gelukkigerwijspad kunnen pelgrims hun handen uit de mouwen steken door 1 a 2 uur vrijwilligerswerk te doen voor een kop koffie of thee en wat gezelligheid. Natuurlijk...

Buiten de lijntjes

Soms wijkt de pelgrim even van de route af om ZwerfGeluk te vinden. Mooie plekken die net buiten de route liggen.